Zo zorg je ervoor dat je verantwoord leent

Geld lenen, soms komen we er niet onderuit. Er zijn momenten waarop het erg handig kan zijn om een lening aan te vragen. Toch moet dit wel verstandig gebeuren. We zijn allemaal bekend met het gegeven “geld lenen kost geld”. Dit klopt dan ook als een bus. Bij een lening zal je altijd meer moeten betalen dan hetgeen je ontvangen hebt. Dit is het voordeel van de kredietverstrekker. Je moet dus wel zeker weten dat je het gehele bedrag en de rente kunt terugbetalen. Anders zou je weleens in de problemen kunnen komen. Maar hoe kun je geld lenen zonder gedoe? Wanneer is dit verantwoord? En waar moet je dan allemaal aan denken?

Leen enkel als dat echt nodig is

Bedenk goed waar je de lening voor wilt gebruiken. Een persoonlijke lening wordt bijvoorbeeld meestal afgesloten voor het doen van een grote aankoop of dienst. Dit kan een reparatie van het huis zijn. In dat geval heb je ook geen andere keus. Het huis moet bewoonbaar blijven. Dit is een investering waar je dus echt iets aan hebt. Ga echter niet lenen omdat je sneller een nieuwe auto wilt kopen. Zeker niet wanneer de oude het nog prima doet. Dit is een ander verhaal wanneer je huidige auto het begeven heeft, je echt niet zonder kan en nog onvoldoende gespaard hebt.

In andere woorden: leen enkel als het echt nodig is. Sommige mensen lenen veel te makkelijk geld. Besef goed dat dit ook alleen maar extra kosten met zich meebrengt. Doe het dus alleen als het jou ook iets anders opbrengt. 

Krijg inzicht in de financiën

Vaak wordt er geklaagd over het feit dat het steeds moeilijker wordt om een lening af te sluiten. Dit is echter enkel voor de eigen bescherming. Voorheen was de regelgeving veel minder streng en hierdoor kwamen veel mensen in de problemen terecht. De kredietverstrekker wil er nu dan ook van overtuigd zijn dat je de lening daadwerkelijk kunt aflossen. Ook in de toekomst.

Zelf is het ook goed om met de offertes aan de slag te gaan. Begin met kijken wat er elke maand binnenkomt en wat je uitgeeft. Bereken vervolgens of het je maandelijks lukt om de aflossing en rente te betalen. Houd ook rekening met eventuele veranderingen in de toekomst. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt wordt verklaard? Je plotseling je baan kwijtraakt of groter gaat wonen? Kan je de lening dan nog steeds betalen? Hou met alle scenario’s rekening. Zo weet je zeker dat er geen problemen kunnen ontstaan.

Vergelijken

Sommige mensen kiezen voor de eerste de beste aanbieding die voorbij komt. Wij raden echter aan om dit niet te doen. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende aanbieders. De rentetarieven lopen vaak sterk uiteen. Het zou zonde zijn om hier geen gebruik van te maken. Vraag daarom meerdere offertes op en bekijk goed waar je het voordeligst uit zult zijn. Hier kan je soms tot wel honderden euro’s mee besparen!

You May Also Like

De verschillende mogelijkheden van isolatie

Beddengoed Trends voor Dit Seizoen

Maak je keuken jouw droomkeuken

Verschillende soorten tuintafels