Zó bespaar je op je energieverbruik

geld-dat-je-bespaart-in-handen

De alsmaar stijgende energieprijzen houden veel mensen bezig. Nu scheelt het dat we de zomer ingaan en de verwarming niet of nauwelijks aan hoeft te staan. Maar het kan toch de moeite waard zijn om, zowel op de korte als op de langere termijn, te kijken hoe je op je energieverbruik in huis kunt besparen. Maar hoe doe je dat? Wij geven je in dit artikel een aantal tips.

Praktische tips voor de korte termijn

Allereerst wat praktische tips die je heel makkelijk op de korte termijn kunt toepassen om energie te besparen.

Schaf energiezuinige lampen aan

Wist jij dat lampen voor 12% van het stroomverbruik in huis zorgen? Daarom is het belangrijk om de lampen in huis zoveel mogelijk te vervangen door energiezuinige lampen. LED-lampen verbruiken 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeen.

Gebruik energiezuinige apparaten

Naast het aanschaffen van energiezuinige lampen, is het ook de moeite waard om te kijken hoe energiezuinig de apparaten zijn die je in huis gebruikt. Ga je een nieuwe wasmachine kopen? Kijk dan goed naar het energielabel. Energielabel A+++ is het meest energiezuinig.

Zet de verwarming in de winter een graadje lager

Een tip die je ook heel makkelijk kunt toepassen is het lager zetten van de verwarming. Trek thuis een warmere trui aan of kruip onder een dekentje op de bank. Het kan je jaarlijks veel geld besparen qua gasverbruik als je jezelf aanwent dat het minder warm is in huis.

Tips voor de lange termijn

Naast de bovenstaande tips voor de korte termijn, kun je ook acties ondernemen om op de lange termijn nog meer energie te besparen.

Investeer in duurzame energie

Als je op een duurzame manier gebruikmaakt van energie, kun je heel veel besparen op je energiekosten. Dit kan bijvoorbeeld door het installeren van zonnepanelen die een groot deel van je stroom kunnen leveren. Maar denk ook aan het installeren van een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp die kan samenwerken met je cv-ketel.

Zorg voor extra isolatie in huis

Voor een optimaal rendement met een warmtepomp of het zuiniger verbruiken van gas door je cv-ketel is het belangrijk dat het goed geïsoleerd is in huis. Vooral oudere huizen zijn nog niet optimaal geïsoleerd. Extra isolatie hoeft helemaal niet duur te zijn, maar je kunt er wel veel mee besparen.

Met behulp van de bovenstaande tips kun je aan de slag om nu al te besparen op je energieverbruik!

You May Also Like

Beddengoed Trends voor Dit Seizoen

Maak je keuken jouw droomkeuken

Verschillende soorten tuintafels

Tover jouw woonkamer om tot een droomruimte