Welke materialen kun je gebruiken bij een duurzaam interieur?

Het kiezen van een interieur is bij uitstek een geschikt moment om van bewust kopen een ware sport te maken. Door je goed te verdiepen in de materiaalsoorten ben jij straks de trotse eigenaar van een duurzaam interieur in je huis. Dat maakt genieten van je nieuwe spulletjes extra leuk.

Duurzaam interieur samenstellen

Het samenstellen van een duurzaam interieur begint al bij de keuze van verfsoorten voor je muren en van wat je met de vloeren gaat doen.

De muren

Duurzame verf is vrij van schadelijke parabenen, maar bevat juist wel natuurlijke pigmenten zoals gips en kalk. Er zijn verschillende merken op de markt die duurzame verf verkopen. Neem maar eens een kijkje bij de merken: Mommy paint, Aquamaryn en FairfMet milieuvriendelijke verf wordt jouw woonomgeving een stuk gezonder en heb je toch de mogelijkheid om de muren in jouw favoriete kleur te schilderen.

De vloer

Ook voor de keuze van de vloer heb je verschillende mogelijkheden. Maar die hangen ook af van de huidige situatie van het huis. Natuurlijke materialen zijn duurzaam, hebben vaak een lange levensduur en kunnen zelfs de lucht in je huis verbeteren. Een betonnen vloer is ook duurzaam maar vraagt nog wel om afwerking. De keuze van de materialen is vaak een afweging tussen stijl en functie. Kijk voor je keuze goed naar de mogelijkheden.

2e Hands producten

Stel jouw duurzaam interieur ook samen door gebruik te maken van de producten van een kringloopwinkel. Met een beetje creativiteit maak je van bestaande producten een accessoire die niet misstaat in jouw interieur. Koop bijvoorbeeld een houten paneel en beplak deze met kurk om op deze manier via recyclen een origineel wandbord te maken. Een eigentijdse, duurzame vaas maak je door een 2e hands vaas te kopen en deze te beplakken met gerecycled glas of bamboe. Gebruik milieuvriendelijke lijm om de natuurlijke materialen op je vaas te plakken.

LED-verlichting

Laat jouw vernieuwde interieur in de avonduren mooi tot zijn recht komen door LED-verlichting aan te schaffen. Je energierekening blijft een stuk lager als je LED-lampen laat branden in de donkere maanden van het jaar. Bovendien is er in dit type verlichting geen kwik gebruikt. Goed voor het milieu en goed voor jouw gezondheid.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Voordat jij je woonruimte gaat indelen, moet er worden schoongemaakt. En later natuurlijk ook! Hierbij kun je ook aandacht besteden aan eerlijke materialen. Kies voor ecologische schoonmaakmiddelen om zonder gebruik van chloor, bleek en fosfaten jouw huis met natuurlijke schoonmaakmiddelen te reinigen.

Goed voorbereid aan de slag

Aandacht voor duurzaamheid hoeft niet veel tijd en energie te kosten. Zorg dat jij je eerst verdiept in wat nodig is om van jouw interieur een duurzaam geheel te maken. Laat jouw creativiteit de boventoon voeren om van de ecologische materialen een ware blikvanger te maken. Met een duurzaam vormgegeven interieur maak jij het nodige verschil.

You May Also Like

Hoe richt je je eetkamer in?

Welke karakteristieke decoratie past bij jou?

Slimme oplossingen voor in de hal

Kleine hal: ideeën voor een praktische inrichting