Welke basiselementen kies je voor het interieur?

Als je net verhuisd bent, wil je het liefst meteen wonen in je nieuwe huis. Maar voor het zover is, heb je nog heel veel werk te doen om van de nieuwe woning ook jouw thuis te maken. Het is ook weer leuk om voor de inrichting keuzes te gaan maken, zodat het nieuwe huis ook echt jouw stekkie wordt. 

Begin hier bij het begin en maak het kader met een goede keuze voor de basiselementen van je huis. Het gaat hier over de muren, de vloer en het plafond. Ze zijn essentieel voor het maken van het optimale plaatje. In deze blog lopen we met jou de mogelijkheden na. 

De muren

Voor de muren heb je vele verschillende mogelijkheden. Maar eerst moet je zorgen dat de muren goed bewerkt kunnen worden. In oudere huizen zul je gaten moeten vullen in de muur of ze juist laten stucen voor een mooie ondergrond. Zitten er veel lagen behang, verwijder ze eerst allemaal. Dat geeft jou de mogelijkheid weer fris te beginnen. In nieuwe huizen moet je juist de muren laten drogen en wellicht een ondergrond maken voordat je ze bewerkt. Het is altijd prettig met een mooie vlakke muur te beginnen. Daarna kun je kiezen voor welke sfeer en uitstraling je wil gaan. Denk hierbij aan een mooie subtiele verf als basis of juist een muur met een opvallende kleur. Je kunt ook gaan voor behang waarbij je nog heel veel mogelijkheden hebt. Zoals twee typen behang met een band ertussen of een muur met een opvallende tekening. Zorg dat de muren passen in het totaalbeeld dat je voor ogen staat.

De vloeren

Een goede vloer in huis is erg belangrijk. Maak niet de fout om te gaan voor een simpele vloer maar verdiep je in de mogelijkheden die je hebt. Je kunt hierbij denken aan een houten vloer. Dit geeft warmte maar vraagt ook onderhoud. Een andere optie is een gietvloer die goed past bij een strak en modern interieur. Ook hier zijn weer vele verschillende mogelijkheden waar je uit kan kiezen. Juist deze gietvloeren kunnen warm en zacht aanvoelen. Zeker als je ze combineert met elektrische vloerverwarming. Meer informatie hierover vind je bijvoorbeeld bij G-vloeren. Gietvloeren zijn makkelijk in onderhoud en passen eigenlijk bij iedere interieurstijl. Een gietvloer is bovendien brandwerend en het werkt geluiddempend. Je kunt gietvloeren vinden in twee verschillende soort materialen: epoxy en polyurethaan.

Het plafond

Ook bij het plafond kun je verschillende keuzes maken. Belangrijk is de vraag of het hier om een natte of droge ruimte gaat. Bij een badkamer ga je andere materialen gebruiken dan bij een keuken of huiskamer. Je hebt de keuzes uit het gebruik van pleisterwerk of gipsplaten, of je kiest voor een verlaagd plafond waarin je verlichting wegwerkt. Een andere  mogelijkheid is om houten, aluminium of kunststof profielen te gebruiken. Maar ook een betonnen plafond kan prima passen bij jouw inrichting. Maak een keuze die past bij je wensen en je budget. 

Zorg voor een goede basis  

Zorg allereerst voor een goed afgebakend idee van hoe je wil wonen en welke stijl jou aanspreekt. Geef hierbij ook duidelijk aan wat je niet wil. Dat maakt het kiezen vaak al makkelijker. Vanuit jouw idee ga je de elementen kiezen die het beeld voor je gaan opbouwen. En dit versterk je met duidelijke keuzes voor de muren, de vloer en het plafond. Kijk op het einde of alles past in het totaalplaatje en ga dan van start. 

Juist de keuzes die je maakt in de basiselementen zullen voor een goed afgestemd achtergrond plaatje zorgen. De basis waarin straks alle andere elementen hun plek gaan krijgen. En dan wordt je woning ook jouw thuis met z’n eigen sfeer. 

You May Also Like

gietijzeren radiatoren

Ontdek de tijdloze klasse van gietijzeren radiatoren

Waarom kiezen voor gietijzeren radiatoren?

Prefab woningen: de toekomst van duurzaam wonen

Duurzaam slapen op een milieuvriendelijk matras