Welk behang te kiezen?

De tijd dat behang burgerlijk en suf was, is alweer heel wat jaartjes voorbij. Behang als wandbekleding is helemaal hot. Natuurlijk blijft de glad gestuukte wand ook populair, want een lichte, rustige wand is nooit verkeerd, zeker niet als je kunst aan de muur wilt hangen. Behang kiezen is leuk maar moeilijk, want er is een enorme keuze in kleuren en patronen. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

Welk behang kiezen? Verschillende soorten behang

Behalve kleur en print, is er ook nog het onderscheid tussen de verschillende soorten behang. Je kunt kiezen uit o.a. vliesbehang, textielbehang, fotobehang, glasweefselbehang en vinylbehang. Elk soort behang heeft zijn voordelen. Zo is vinyl natuurlijk gemakkelijk schoon te maken en is textiel heel sfeervol en ‘aaibaar’. Vliesbehang is gemakkelijk zelf aan te brengen en glasweefsel is heel sterk, het is ook geschikt voor een minder goede muur. Met fotobehang creëer je een prachtig uitzicht op een plek waar eerst een blinde muur zat. Het is dus belangrijk om vooraf te bedenken welk soort behang jij het mooist vindt. En niet onbelangrijk: welk soort voor jouw ruimte het meest geschikt is. Als je twijfelt, win dan advies in bij een betrouwbare leverancier.

Behang kiezen woonkamer

Je wilt behang in de woonkamer maar waar welk behang kiezen? En wil je overal behang of alleen op één wand, als accent? Als hoofdregel kun je aanhouden, dat je behang met een groot of druk motief niet op alle wanden moet plakken. Dat is veel te overweldigend. Kies dan voor een enkele accentmuur en houd de andere wanden rustig. Je kunt elk patroon kiezen dat je mooi vindt, maar houd er wel rekening mee dat het behang niet “vloekt” met je meubelen en vloerbedekking.

Werken met grote patronen en motieven op het behang

Grote motieven kunnen mooi zijn, maar als de rest van het interieur er niet goed op is afgestemd, kan het snel iets armoedigs krijgen. Door gedempte kleuren te kiezen, in plaats van opvallende of felle tinten, maak je het het probleem al een stuk kleiner.
Verder is het handig te weten dat lengtestrepen (dus van vloer naar plafond) een ruimte hoger maken en dat breedtestrepen een ruimte lager maken. Een kamer met een laag plafond heeft dus baat bij een behang met (niet te brede) verticale banen. Grote, gekleurde patronen in een kleine ruimte maken onrustig. Kies bij het inrichten van een kleine woning dus een kleiner motief óf een geheel effen behang met ergens op de muur één enkel motief.

Welk behang kiezen: Het effect van kleur

Het licht van de zon of van een lamp weerkaatst op het behang en schijnt op de mensen en voorwerpen in de kamer. Een zachte, warme kleur zorgt dan ook voor een flatterend effect, waarbij de huid mooi uitkomt. In de slaapkamer, kleed- of badkamer (kies daar wel watervast behang) is het dus goed om voor zo’n kleur te kiezen. Blauw is in die kamers een minder goed idee. Je krijgt er optisch een ongezonde huidskleur van.

Zo zie je dat het uitkiezen van behang belangrijk is voor de sfeer en uitstraling van je kamers. Neem even goed de tijd voor de juiste keuzes, daarna kan je in elke kamer lang van het resultaat genieten.

You May Also Like

Hoe richt je je eetkamer in?

Welke karakteristieke decoratie past bij jou?

Slimme oplossingen voor in de hal

Kleine hal: ideeën voor een praktische inrichting