Wat zijn huisjesmelkers?

Misschien heb je het woord ‘huisjesmelker’ al vaker gehoord, maar wat is een huisjesmelker nou precies? Huisjesmelkers zijn onderdeel van een complex probleem op de woningmarkt en dat maakt dat het lastig om te omschrijven wat een huisjesmelker precies is. De Van Dale omschrijft “huisjesmelker” als volgt: (negatief) iemand die voor veel geld slechte woningen verhuurt.

Eigenschappen van een huisjesmelker

Er zijn een aantal eigenschappen die vaak worden toegekend aan huisjesmelkers:

 • Egoïstisch: verhuurders die alleen maar aan hun winst denken in plaats van een goede huisbaas zijn.
 • Hebzuchtig: verhuurders die hoge bedragen vragen voor huur en servicekosten of illegale bemiddelingskosten berekenen.
 • Gewetenloos: huurders uitbuiten zonder een greintje moraal besef door hoge huur te rekenen maar onderhoud van hun panden te verwaarlozen.

Voorbeelden van huisjesmelkers in het nieuws

 • Wybren van Haga: een politicus en ondernemer die in opspraak kwam door zich niet aan de verhuurregels te houden in Amsterdam, zo meldt Het Parool.
 • Prins Bernhard junior: Het Parool schreef dat de zoon van prinses Margiet en Pieter van Vollenhoven via zijn BV vastgoed in handen had waarbij er niet voldaan werd aan huurregels van de gemeente Amsterdam en waar illegaal sleutelgeld werd gevraagd.
 • De Volkskrant onderzocht van wie de huizen in Nederland eigenlijk zijn. Woningcorporaties zijn veruit de grootste verhuurders, gevolgd door beleggers zoals Vesteda en particuliere beleggers zoals Aat van Herk.

Waarom huisjesmelkers problematisch zijn

Huisjesmelkers spelen vaak een negatieve rol in de woningmarkt:

 • Ze benadelen huurders in hun woongenot door achterstallig onderhoud.
 • Zij kopen woningen op in de schaarste waardoor er minder overblijft voor starters.
 • Woningen zijn voor hen een beleggingsobject en ze vragen hoge huren. Dit benadeelt vooral studenten, maar ook starters en middeninkomens.
 • Ze betalen (anno 2022) geen verhuurdersheffing. Dit betaal je namelijk alleen als je meer dan 50 huurwoningen bezit waarvan de maandelijkse huurprijs niet hoger is dan de huurtoeslaggrens. In de regel zijn het alleen woningcorporaties die deze belasting betalen.

Wat kun je doen als jouw huisbaas een huisjesmelker is?

Ondervind jij schade als gevolg van een huisjesmelker? Je kunt als huurder de volgende stappen ondernemen:

 • Neem contact op met de huurcommissie. Zij zijn een onafhankelijke organisatie die helpt met bemiddeling tussen huurders en verhuurders.
 • Advies inwinnen bij het juridisch loket. Zij kunnen je ook adviseren in eventuele vervolgstappen.
 • Neem contact op met jouw gemeente om te zien wat zij voor opties tegen huisjesmelkers bieden.
 • Amsterdammers kunnen terecht bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag van !Woon. Zij informeren en steunen huurders en spreken desnoods de verhuurder aan.
 • Nomineer je huisbaas voor de gouden wringer van de Huisjesmelker van het jaar verkiezing van de SP.

Veelgestelde vragen

Betaal ik teveel huur voor mijn huurwoning?

Op de website van de Huurcommissie kan je een huurprijscheck doen. Deze check bestaat uit een puntenstelsel. Het aantal punten bepaalt jouw maximale kale huur.

Kan ik bij de huurcommissie terecht als ik in de vrije sector huur?

In bepaalde situaties kun je ook bij de huurcommissie terecht als je in de vrije sector huurt. Bijvoorbeeld als je verlaging van je huur wil aanvragen of als je een nieuw contract wil laten beoordelen. Bezoek hun site voor meer informatie hierover.

De huiseigenaar wil schade of lekkage niet repareren. Wat nu?

Het is belangrijk dat je gebreken zo snel mogelijk schriftelijk meldt. Vermeld daarbij een datum waarvoor je wil dat het gebrek is opgelost. Het juridisch loket heeft voorbeeldbrieven die je hierbij kunnen helpen. Reageert de huiseigenaar niet? Dan kan het juridisch loket je ook helpen om te kijken of je in aanmerking komt voor huurverlaging.

You May Also Like

gietijzeren radiatoren

Ontdek de tijdloze klasse van gietijzeren radiatoren

Waarom kiezen voor gietijzeren radiatoren?

Prefab woningen: de toekomst van duurzaam wonen

Duurzaam slapen op een milieuvriendelijk matras