Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

controle-digitale-temperatuur-en-luchtvochtigheid

De lucht in huis moet niet te droog maar ook niet te vochtig zijn. Een te hoge of te lage luchtvochtigheid heeft gevolgen voor je gezondheid, maar ook voor je gevoel van comfort. Maar welke luchtvochtigheid is het beste en hoe bereik je die?

Wat zeggen de deskundigen ervan?

De deskundigen zijn het er over eens dat een vochtgehalte tussen de 30 en 60 procent ideaal is. Dat is een behoorlijk grote bandbreedte, dus wat écht ideaal is, is ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. De luchtvochtigheid in huis verschilt ook per seizoen. In de zomer bevat de lucht veel meer vocht dan in de winter. Warme lucht kan immers meer water vasthouden.

Hoe merk je dat de luchtvochtigheid te hoog is?

Als de ramen snel beslaan en als er plekken met schimmel ontstaan, is de luchtvochtigheid duidelijk te hoog. Maar je kunt ook een hygrometer gebruiken om het percentage vocht in de lucht te meten. De schimmels in de te vochtige lucht kunnen tot gezondheidsklachten leiden, vooral bij kinderen en ouderen.

Hoe merk je dat de luchtvochtigheid te laag is?

Te droge lucht merk je onder andere aan het optreden van keelklachten, irritatie van de slijmvliezen en droge ogen. Maar ook zonder lichamelijke klachten kan de luchtvochtigheid te hoog blijken te zijn. Wil je het checken? Een meting biedt uitsluitsel.

Waardoor raakt de luchtvochtigheid verstoord?

In Nederland leven we in een gematigd zeeklimaat, wat betekent dat het in huis nooit extreem droog of extreem vochtig is. Buiten is de luchtvochtigheid wel hoog, zo’n 85%. Maar in huis is van nature eigenlijk altijd sprake van een goede luchtvochtigheid. Dat is heel anders in landen met een woestijnklimaat of in tropische gebieden.

Waarom moet vocht dan toch een punt van aandacht zijn? Door onze moderne manier van verwarmen, in combinatie met isolatiemaatregelen, is de natuurlijke luchtvochtigheid vaak niet meer aanwezig. Centrale verwarming, vloerverwarming en elektrische verwarming zorgt voor uitdroging van de lucht, terwijl een té goed geïsoleerd huis vocht vasthoudt. In combinatie met gebrekkige ventilatie is dat zeer slecht voor de luchtkwaliteit. Als de lucht niet voldoende ververst wordt krijgen schimmels, virussen en bacteriën bovendien te veel kans.

Manieren voor het bereiken van de ideale luchtvochtigheid in huis

Ventileren is de belangrijkste én de gemakkelijkste manier om te zorgen voor een goede luchtkwaliteit. Dit kan door middel van mechanische ventilatie. Maar ventileren kan ook door gewoon het raam of een lichtkoepel een stukje open te zetten en één keer per etmaal alles flink te luchten. Tip: In geval van te veel vocht eerst kijken of er een duidelijke oorzaak is (bijvoorbeeld water in de kruipruimte) en het probleem aan de bron aanpakken.

Voor een ideale luchtvochtigheid in huis zijn kamerplanten een uitstekend én fraai hulpmiddel. Planten nemen vocht op en geven het ook af. Bovendien zuiveren ze de lucht en geven ze (overdag) zuurstof af. Als de lucht te droog is kan een luchtbevochtiger of vernevelaar ook helpen.

You May Also Like

gietijzeren radiatoren

Ontdek de tijdloze klasse van gietijzeren radiatoren

Waarom kiezen voor gietijzeren radiatoren?

Prefab woningen: de toekomst van duurzaam wonen

Duurzaam slapen op een milieuvriendelijk matras