Kleurinspiratie voor de woonkamer

Kleuren hebben grote invloed op hoe we ons voelen en hoe wij onze omgeving ervaren. Wist je bijvoorbeeld, dat rood hongerig maakt? Veel fastfood ketens kiezen dan ook voor deze kleur. Kortom, kleur is meer dan een kwestie van mooi of lelijk. Niets is dan ook zó bepalend voor de sfeer van je woonkamer, als het kleurgebruik. Sta je op het punt je woonruimte van een kleurtje te voorzien? Dan is het slim om eerst even goed na te denken voordat je de verfkwast ter hand neemt of voor behang te kiezen.

Koele en warme kleuren, donkere en lichte wanden

Er zijn algemene regels voor het gebruik van kleuren in de woning. Deze regels hebben te maken met de “temperatuur” van de kleuren en staan los van mode en trends. Zo is het goed om in een kamer met ramen op het Noorden warme tinten te gebruiken. Op het Zuiden is het zonlicht warmer en daar staan koele tinten juist goed.
Ook komt een donkere muur meer op je af en maakt deze de kamer dus kleiner en intiemer, terwijl een lichte tint op de muur ruimte en afstand schept.

Trends in het interieur

Trends komen en gaan, maar de veranderingen in het interieur gaan aanzienlijk trager dan die in de mode. Gelukkig maar, want een truitje of broek verwissel je net iets gemakkelijker dan een bankstel of de vloerbedekking.

De grote lijn: We gaan van koel naar warm

Wat is de grote lijn, als we kijken naar de kleuren in de woning? Na vele jaren van wit en vergrijsd zijn inmiddels, via een periode van groen en pastel, de warmere (aarde)tinten weer terug in het interieur. Grijs was dé basiskleur, maar deze kleur maakt plaats voor warme okers, oranje, roomwit en zelfs paars. Ook hout kun je prima stylen in je huiskamer.

Het einde van het minimalisme?

Het kale, strakke minimalisme heeft ook zijn tijd gehad en daarmee zijn interieurs in zwart/wit ook minder in de mode. Toch blijven duidelijke vormen de overhand houden, juist om de warmere tinten mooi uit te laten komen en te voorkomen dat het rommelig en benauwd wordt. Denk hierbij meubels met afgeronde, organische vormen.

Combineren is een kunst

Combineren is moeilijker als we weer kleur en warmte in huis gebruiken. Retro design is namelijk best leuk maar niemand wil écht terug naar de jaren zeventig. We maken het wel weer wat gezelliger in huis, maar niet meer zo bont als toen. Het houtwerk en de wanden mogen dus best (room)wit blijven. Ook een rustige, donkere kleur op een muur kan mooi zijn. Maar houd de achtergrond over het algemeen rustig, zodat je warm oranje of okergele meubelen er niet meer clashen. Het interieur moet voelen als een warme deken, niet als een kermis.

Kleur met textiel

Textiel krijg een grotere rol en zelfs de wandkleden zijn weer terug. Ook dat is een manier om kleur in huis te brengen. Voordeel is bovendien de geluiddempende werking. Denk ook bij het gebruik van textiel aan het totale plaatje. Contrast is prima als je het gelijkmatig toepast.

Al me al is het leuk om plannen te maken voor je woonkamer. Ga niet over een nacht ijs en maak de woonkamer waar jij je lekker bij voelt. Veel plezier!

 

You May Also Like

De verschillende mogelijkheden van isolatie

Beddengoed Trends voor Dit Seizoen

Maak je keuken jouw droomkeuken

Verschillende soorten tuintafels