Je huis opruimen: 5 handige opbergtips!

Het is tegenwoordig helemaal in je huis te ‘ontspullen’. Alle overbodig spullen eruit en alleen dat overhouden, wat je echt gebruikt en nodig hebt. Maar heb je het al een keer geprobeerd? En ben je erachter gekomen dat je, na het opruimen, toch best veel dingen wilt houden? Je bent niet de enige. Hieronder staan wat tips die je gaan helpen bij het kiezen van je spullen en het opbergen ervan.

Het uitkiezen van de juiste spullen

Hierbij is de eerste klap een daalder waard. Deze ouderwetse uitdrukking wil zoveel zeggen als een goed begin is het halve werk. En dat geldt ook voor opruimen. Een goede truc voor effectief opruimen, is om per categorie te werken. Begin met kleding: Haal alle kleding tevoorschijn, ook wat aan de kapstok hangt en alles uit alle kasten. Je zult schrikken van de enorme berg die ontstaat. Neem dan elk kledingstuk afzonderlijk in je handen en besluit wat je daarbij voelt: houden, weggooien (kledingkist) of naar de kringloop. Natuurlijk mag iedere eigenaar van een kledingstuk dat zelf doen. Je gaat dus niet andermans kleding weggooien!

Dit zelfde principe pas je toe op: keukenspullen, boeken, speelgoed en… last but not least, persoonlijke zaken met emotionele waarde. Dit is in een notendop de Mari Kondo methode. Het kost even tijd, maar dan houd je ook alleen die spullen over, waar je blij van wordt (en wat dingen die je nu eenmaal echt nodig hebt).

De tweede stap is het opbergen van je spullen

Nu je de spullen hebt uitgezocht, ga je nadenken over het wegleggen ervan. Denk hiervoor aan allerlei creatieve mogelijkheden, waardoor je veel meer kwijt kunt dan je zou denken. Leuke opbergtips zijn:

1. Gebruik poefjes met bergruimte erin

Onzichtbare troep, ís geen troep. Spullen van een bepaalde categorie kun je prima kwijt in kubus-poefjes. Denk aan foto albums of hobbyspullen. Een paar van deze vierkante krukjes nemen weinig plaats in en vormen extra zitplaatsen.

2. Gebruik de plint onder de keukenkastjes.

De ruimte onder de plint wordt vaak niet gebruikt. Hier kun je wel een la in (laten) maken. Een prima plaats om spullen op te bergen die je niet vaak gebruikt en soms nodig hebt.

3. Koop een bank met bergruimte onder de zittingen.

Bij winkels als Ikea zijn mooi bankstellen te krijgen, die ook als bergruimte fungeren. Je kunt er veel spullen in kwijt die je bijvoorbeeld bij het gamen op de televisie gebruikt.

4. Maak gebruik van de knieschotten op zolder.

Heb je een zolder met schuine wanden? Gebruik dan de ruimte in de hoeken, door er (schuif) deuren voor te zetten. Je creëert er een enorme hoeveelheid bergruimte mee. Vooral geschikt voor seizoensspullen, zoals de kerstboom en -ballen of kampeerspullen.

5. Maak haakjes aan de binnenkant van kastdeuren.

Door haakjes aan de binnenkant van kastdeuren te maken, kun je veelgebruikte (dunne) spullen, zoals riempjes, kettingen, sjaals en stropdassen gemakkelijk opbergen, terwijl ze toch zichtbaar en bij de hand blijven. Ook voor platte tassen is dit een goede oplossing. Je kunt ook kiezen voor geperforeerd hardboard en losse haakjes. Gereedschap kan ook op deze manier een plekje krijgen. Je moet alles dan wel voorzien van een lus.

Succes met het opruimen van je spullen. Je zult zien dat er zo een hele last van je afvalt en dat het zoeken naar zaken mogelijk tot het verleden behoort.

You May Also Like

Veiligheid in huis: hoe zorg je voor een gezonde en veilige woonomgeving

De verschillende mogelijkheden van isolatie

Beddengoed Trends voor Dit Seizoen

Maak je keuken jouw droomkeuken