Hoe maak je een lichtplan?

Verlichting vormt een belangrijke factor in huis, als het gaat om sfeer, functionaliteit en uitstraling. Lukraak ergens wat lampen ophangen, is dan ook niet aan te raden. Met een helder lichtplan voorzie jij alle ruimtes in huis van de juiste verlichting op de juiste plekken. Benieuwd hoe jij een verlichtingsplan opzet?

Lichtplan maken

Een lichtplan vraagt om inzicht in de functionaliteit van de ruimte. Bedenk eerst waar je de ruimte voor gaat gebruiken en welke sfeer je daarbij wil bereiken. Kies de juiste verlichting door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wie gaat gebruikmaken van de ruimte?
  • Welk licht heb ik hiervoor nodig?
  • Welke sfeer wil ik in deze kamer?

Op het gebied van verlichting kun je onderscheid maken tussen basisverlichting, taakverlichting en sfeerverlichting. Elk hebben ze hun eigen specifieke kenmerken. Door te bepalen welk type verlichting jij gaat plaatsen, weet je wat je kunt bereiken in de te verlichten ruimte. Neem dit dus mee als je een lichtplan gaat opzetten.

Lichtplan voor de woonkamer maken

Maak een plattegrond van je woonkamer en zet hierbij de meubels op de door jou gewenste plek. Er zijn apps waarmee je makkelijk je kamer kan indelen. Vergeet hierbij niet de accessoires aan de muur mee te nemen. Dit is belangrijk voor het bepalen van de aansluitpunten van de lichtbronnen. Nu heb je inzichtelijk waar de verlichting nodig is en kun je starten met de basisverlichting. Zorg hierbij voor een goede balans tussen indirect en direct licht via vloerlampen en spotjes. Breng nu sfeerverlichting, al dan niet met dimmer, aan om te variëren met licht en donker. Tenslotte plaats je taakverlichting op de plaatsen waar je gaat werken of lezen. Op deze manier weet je precies waar de aansluitpunten moeten komen en kun je jouw stijl armaturen gaan aanschaffen.

Lichtplan voor de badkamer opzetten

Voor het lichtplan van je badkamer is het nodig om je badkamer in drie zones te verdelen. Dit zijn:

  • bad- of douchezone tot 2.60 meter hoogte
  • grens van bad en douche tot 60 centimeter afstand
  • de resterende ruimte van de natte cel

In verband met veiligheid is het aanbrengen van verlichting in de bad- of douchezone niet aan te raden. Voor eventuele ruimte boven de 2.60 meter kun je wel een waterbestendige armatuur plaatsen. De grenszone van bad en douche is geschikt voor badkamerverlichting die plensdicht of waterbestendig is. In de resterende ruimte speelt waterdichtheid geen rol. Hier kun je vrij kiezen welke vorm van verlichting je wil aanbrengen.

Conclusie

Een lichtplan maken gaat het beste door jezelf een aantal vragen te stellen over het gebruik van de ruimte die verlicht moet worden. De functionaliteit en de sfeer zijn bepalend voor het type lamp dat je plaatst. Voor badkamers geldt dat veiligheid voorop staat. Breng met een lichtplan eerst in kaart waar de lichtbronnen aan moeten voldoen, voordat je tot aanschaf en aanleg van je verlichting overgaat.

You May Also Like

De mogelijkheden met plakfolie in huis

Veiligheid in huis: hoe zorg je voor een gezonde en veilige woonomgeving

De verschillende mogelijkheden van isolatie

Beddengoed Trends voor Dit Seizoen