Hoe kies je het perfecte bed voor je kind

Als het gaat om het kiezen van het perfecte kinderbed, dan zijn er absoluut een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het type bed, de grootte en de stijl zijn bijvoorbeeld allemaal belangrijke factoren. Deze factoren zullen ook aangenaam helpen je opties te verfijnen en de perfecte pasvorm voor de slaapkamer van jouw kind te vinden. In deze blogpost vertellen we jou wat je moet weten over het kiezen van een kinderbed, zodat je de beste beslissing voor jouw kind kunt nemen.

De grootte van het bed doet er toe!

Net zoals met kleding of met schoenen, doet de grootte van het bed ertoe! Want kinderen ontgroeien alle dingen en dat ook nog eens behoorlijk snel! Het is daarom zeer verstandig om een bed en matras te kopen dat voor de leeftijd geschikt is. En met voldoende ruimte voor je kind om verder te groeien. Hieronder is een handig ‘spiekbriefje’ over de matrasmaten voor kinderen van alle leeftijden te vinden.

Type bed Leeftijd van het kind Maat matras Maat van deken/dekbed
Wieg 0 tot 0,5 jaar 40×80 cm 75×100 cm
Kinderledikant 0 tot 3 jaar 60×120 cm 100×135 cm
Peuterbed 3 tot 7 jaar 70×150 cm 120×150 cm
Eenpersoonsbed Vanaf 7 jaar 90×200 cm 140×200 cm

De geschatte maat voor het bedframe van jouw kind: voeg aan de matrasmaat ongeveer 3 tot 4 cm toe.  Dit zijn trouwens geen absolute cijfers, maar ze zijn enkel een indicatie om je een goed idee ervan te geven.

Veiligheid is een topprioriteit

Ieder kinderbed moet ongetwijfeld van verschillende veiligheidsmaatregelen voorzien zijn. Zo moeten alle bedranden afgerond zijn plus het bedoppervlak compleet vlak zijn. Daarnaast moet er zowel aan beide uiteinden een hoofdbord zijn. Vooral bij de erg jonge kinderen is het aan te raden om bedhekken aan hun bed te installeren. Want de meeste kleine kinderen bewegen zich 360 graden in hun slaap. Pas wanneer jouw kind een bepaalde leeftijd bereikt, kunnen die bedhekken simpel verwijderd worden.

Vraag je ook af of het nieuwe kinderbed tegen de willekeurige, ongeplande en onevenredige ‘aanvallen’ bestand is die jouw kind erop uitvoert. Dat kinderen op een bed gaan springen is tenslotte bijna onvermijdelijk! Hier moet het bed wel tegen kunnen. 

Hoe praktisch is het bed?

De bruikbaarheid van het bed moet ook zeker iets zijn om te overwegen. Koop je een bed voor één kind of delen twee broers en zussen samen de kinderkamer? Heeft jouw kind de behoefte aan een studeerruimte in de slaapkamer? Of hoop je wat meer opbergruimte onder het bed te krijgen? Steigerhouten bedden zijn voor dit laatste ideaal. Zoals een uniek kajuitbed met veel ruimte voor al het speelgoed.

Het overwegen van dit soort dingen zou je kunnen helpen bij het vinden van het juiste type en de correcte stijl van bed voor jouw kind. Want een bed in de kinderkamer heeft vaak meerdere doelen. Dit omvangrijke meubelstuk moet de grootte en inrichting van de kamer vanzelfsprekend ook prima aanvullen om het er mooi en ruim uit te laten zien.

Uiteindelijk is iedere kinderkamer een belangrijke plek. En is het noodzakelijk om het er zonder meer mooi uit te laten zien. Om zo een fijne en veilige plaats te zijn voor de kinderen. Het bed en bijbehorende matras moeten natuurlijk van hoge kwaliteit zijn, zodat het kind met slaaptips gezond kan opgroeien. Wij als volwassenen weten immers ook wel hoe belangrijk slaap is!

You May Also Like

De verschillende mogelijkheden van isolatie

Beddengoed Trends voor Dit Seizoen

Maak je keuken jouw droomkeuken

Verschillende soorten tuintafels