Hoe isoleer je jouw woning?

Het is altijd een goed idee om je woning te isoleren. Je verbruikt minder energie, bespaart op de energierekening en hebt een fijn warm huis. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee! Wat isolatie betreft zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Hierdoor kan het soms lastig zijn om te snappen waar je moet beginnen. Een huis dat goed geïsoleerd is zal een combinatie zijn van de verschillende isolatiemogelijkheden. In dit artikel zetten we alle opties voor jou op een rijtje.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een muur waar een ruimte tussen zit. Het grootste deel van de huizen die zijn gebouwd na 1920, hebben een spouwmuur. Je woning kan een hoop warmte verliezen als de spouwmuren niet zijn voorzien van de juiste isolatie. Isolatie laten plaatsen in spouwmuren zorgt voor een duurzame woning, een lagere energierekening en een warme woning.

Isolatie wordt in de spouwmuur geplaatst door kleine gaatjes in de voegen van de buitenkant te boren. Vervolgens wordt isolatiemateriaal in de ruimte tussen de muur geblazen en worden de gaatjes weer dichtgemaakt. Je spouwmuren isoleren geeft weinig overlast en is vaak in één dag klaar.

Dak isoleren

Dakisolatie is de meeste effectieve manier waarop je jouw woning beter kunt isoleren. Heb je een schuin dak? Dan kan isolatie aan de binnenkant, aan de buitenkant of door isolatiemateriaal in de dakpannen te spuiten geïsoleerd worden. De buitenkant van het dak isoleren levert doorgaans het beste resultaat. Hierbij worden de dakpannen verwijderd, wordt het isolatiemateriaal aangebracht en worden de dakpannen er weer opgelegd.

Heb je een plat dak? Dan zijn er ook verschillende opties maar de buitenkant isoleren is hierbij de beste keuze. De buitenkant isoleren geeft namelijk het minste risico op vochtschade. Isolatiemateriaal wordt boven of onder de dakbedekking geplaatst.

Ramen isoleren

Goed geïsoleerde ramen geven een warme woning in de winter en juist een aangenaam koele woning in de zomer. Ook door geïsoleerde ramen bespaar je op de stookkosten. Heb je ramen met enkel glas? Laat deze dan vervangen door dubbelglas of HR++ glas. HR++ glas heeft een ruimte tussen het glas die is gevuld met edelgas in plaats van lucht. Dit zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Glas laten vervangen geeft weinig rommel en een vakman kan dit binnen korte tijd doen.

Heb je ramen waarbij dubbel glas of HR++ glas niet mogelijk is? Laat voorzetramen plaatsen. Deze verhogen de isolatie bij ramen wanneer dubbel glas niet mogelijk is.

Vloer isoleren

Je vloer goed isoleren kan veel energie besparen. Veel warmte in huis verdwijnt namelijk door de vloer. Door je vloer te isoleren zal deze ook minder koud aanvoelen aan je voeten. Als je een kruipruimte in je woning hebt die droog en iets hoger is, dan is vloerisolatie een goede keus.

Tijdens het plaatsen van vloerisolatie worden er afwisselend lagen luchtkussens en isolatiefolie tegen de onderkant van de vloer aangebracht. De luchtkussens voorkomen verlies van warme door doorstralen en luchtstroming. Voor het plaatsen van vloerisolatie is geen verbouwing nodig en duurt gemiddeld een dag.

You May Also Like

De verschillende mogelijkheden van isolatie

Beddengoed Trends voor Dit Seizoen

Maak je keuken jouw droomkeuken

Verschillende soorten tuintafels