Essentiële oliën in huis: tips van onschatbare waarde

Voor wie het nog niet wist: essentiële oliën zijn sterk geconcentreerde natuurlijke extracten van de bladeren, bloemen en stengels van planten. De meest gebruikelijke manier om etherische oliën te gebruiken, is door ze in te ademen. Dit zowel vanwege hun geweldige geur als hun therapeutische eigenschappen. Ze kunnen ook in diffusers en luchtbevochtigers gebruikt worden. En worden soms met een dragerolie verdund en direct op de huid aangebracht.

Geneeskrachtige eigenschappen van essentiële oliën

Essentiële oliën werken goed en hebben een breed scala aan geneeskrachtige en therapeutische eigenschappen. Hun schimmeldodende, antibacteriële en antivirale eigenschappen maken ze zo dan ook een nuttig product in jouw persoonlijke medicijnkastje. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat lavendelolie een gezonde slaap bevordert. En pepermuntolie hoofdpijn en andere pijn verlicht. Etherische oliën kunnen daarnaast de huidcondities verbeteren, een verkoudheid behandelen en een gezonde spijsvertering bevorderen.

De waarde van een etherische olie in huis

Essentiële oliën zijn zo niet alleen geweldig voor aromatherapie maar kunne ook om bij alledaagse problemen assisteren. Een etherische olie voor in huis kan verschillende toepassingen hebben. We noemen er hier een aantal op.

Luchtverfrisser

Laten we eerlijk zijn. Wie houdt er nou niet van om een ​​kamer binnen te lopen en de geur van verse sinaasappels of citroen te ruiken? Met een paar druppels etherische oliën kun je heel simpel jouw eigen luchtverfrisser maken. Je kunt zelfs elke week weer een nieuwe geur samenstellen.

Deodorant voor je kledingkast lades

Als je graag wat zoet ruikende kleding wilt, dan kun je een beetje etherische olie op een wattenbolletje of tissue doen, en het dan in je ladekast vol kleding leggen. Je kunt daarbij de geur kiezen die je het lekkerst vindt, van roos tot lavendel.

Kookgeuren maskeren

Je wist misschien al dat kaneel veel toepassingen in huis heeft: van het afschrikken van motten tot het maskeren van onaangename geuren in je keuken. Maar wist je dat ook kruidnagel je bij dat laatste kan helpen? Voeg gewoon een paar druppels etherische kruidnagelolie aan een sudderende pan toe en je bent af van de kookgeuren. Je probleem is opgelost!

Antiseptisch, antibacterieel en schimmelwerend

Je kunt met de volgende drie essentiële oliën simpel je eigen ‘natuurlijke medicijnkastje’ samenstellen: theeboom, pepermunt en lavendel. Ze hebben allemaal veel toepassingen. 

  • Je kunt theeboomolie bijvoorbeeld bij een insectenbeet gebruiken. 
  • Pepermuntolie op je borst smeren als je verkouden bent. 
  • Lavendelolie gebruik je als direct middel als je jezelf in de keuken brandt. Het helpt ook als een antiseptica.

Schoenverfrisser

Ruiken je schoenen niet meer als nieuw? Voeg gewoon een beetje etherische geraniumolie aan elke schoen toe. Een paar druppels lavendelolie in elk van je hardloopschoenen doen, werkt soms ook.

Gebruik in bad

Om ontspannen een bad te nemen kun je allerlei verschillende essentiële oliën gebruiken. Van roos en sandelhout tot lavendel en jasmijn. Het is echter wel belangrijk om hierbij 100 procent etherische olie te gebruiken en je badkuip eerst met warm water te vullen. Voeg een paar druppels van de door jou verkozen olie aan een kopje volle melk of een paar eetlepels olijfolie toe. Giet deze combinatie vervolgens in je warme bad en geniet! Onthoud echter goed dat als het water te heet is, de oliën te snel zullen verdampen. Als je last van spierpijn hebt, kun je ook een paar druppels etherische oliën aan twee kopjes Epsom zout toevoegen en dat in je bad oplossen.

Het mag duidelijk zijn. Voor iedereen die een duurzamere levensstijl probeert te leven, zijn essentiële oliën een geweldige aanvulling op al je andere huishoudelijke wondermiddelen.

You May Also Like

De verschillende mogelijkheden van isolatie

Beddengoed Trends voor Dit Seizoen

Maak je keuken jouw droomkeuken

Verschillende soorten tuintafels