De verschillende mogelijkheden van isolatie

Goede isolatie is een essentieel onderdeel van een prettige woonervaring. Isolatie gaat namelijk warmteverlies tegen en zorgt er daarmee voor dat het warm blijft in de winter en koel in de zomer. Dit zorgt er onder andere voor dat energiekosten beperkt blijven. Maar ook geluidsoverlast en vochtproblemen worden minder met het toepassen van goede isolatie in huis. De vraag is nu alleen: hoe isoleer je een huis dan goed? Gelukkig kunnen wij je verder op weg helpen. In dit artikel behandelen we de mogelijkheden van isolatie en de verschillende isolatiematerialen. Zo kun je goed voorbereid aan de slag gaan en woon je binnen de kortste keren in een goed geïsoleerd huis.

Goede isolatie begint bij goede voorbereiding

Ja, ook als het om isoleren gaat, is een goed begin het halve werk. Bereid het isoleren van je huis voor, door het hele huis door te lopen en alle kieren en naden na te gaan. Je wilt niet na het verwerken van al het isolatiemateriaal erachter komen dat de tocht er toch nog langs kan kaan. Bedenk vervolgens welke isolatie bij welke ruimte past. Voor het volledig aanpakken van je huis kun je bijvoorbeeld kiezen voor het isoleren van de buitenmuur. Buitenmuur isolatie is een extra isolatielaag die aan de buitenzijde van de muren wordt aangebracht. Het isoleren van de buitenmuren is een goede manier om het huis zorgvuldig aan te pakken. Buitenmuur isolatie kan bijvoorbeeld door de gevel te isoleren of door de spouwmuren te isoleren. Aan de binnenkant van het huis kunnen naast de binnenmuren, ook bijvoorbeeld de vloer geïsoleerd worden. De verschillende soorten isolatie komen ook met verschillende soorten isolatiemateriaal.

Isolatiemateriaal voor elke ruimte

De materialen waarmee je kunt isoleren, hebben stuk voor stuk verschillende eigenschappen. Onder andere de isolatiewaarde, het gewicht van het materiaal, de vochtbestendigheid, de druksterkte en natuurlijk ook de prijs verschillen flink tussen de materialen. Ga na welk materiaal geschikt is voor de ruimte die je wilt isoleren. Dat doe je om te beginnen door uit te maken of een ruimte extra goed geïsoleerd moet worden. Vaak kiezen mensen ervoor om hun woonkamer en slaapkamer extra goed te isoleren. Zij kiezen bijvoorbeeld om muurisolatie toe te passen en daarvoor kun je uit meerdere geschikte materialen kiezen. Voorbeelden zijn steenwol, glaswol, PIR en XPS. Bij het isoleren van vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de kelder, kies je voor vochtbestendig isolatiemateriaal. Voor vloerisolatie is het belangrijk om gebruik te maken van isolatiemateriaal met een hoge druksterkte en materiaal dat extra geluidsisolerend is. Op die manier kun je alle onderdelen en ruimtes van je huis na gaan en de passende materialen uitzoeken. Een goed geïsoleerd huis hoeft geen grote opgave te zijn als je van tevoren even goed alle mogelijkheden doorneemt.

You May Also Like

Beddengoed Trends voor Dit Seizoen

Maak je keuken jouw droomkeuken

Verschillende soorten tuintafels

Tover jouw woonkamer om tot een droomruimte