De oven schoonmaken: hoe doe je dat?

Soms zie je wel eens op tegen het schoonmaken van de keuken. Wat vooral vervelend is, is het schoonmaken van de oven. Dit komt omdat het een vrij vermoeiende klus is. Een oven is vrij lastig schoon te maken, vooral wanneer je net een groot gerecht hebt gemaakt of wanneer je de oven al een tijdje niet hebt schoongemaakt. Hoe maak je een oven nou goed schoon?

De oven reinigen vanaf het begin

Het schoonmaken van een oven begint vaak bij de loszittende stukken. Je verwijdert deze kruimels allereerst uit de oven. Het is altijd belangrijk om deze kruimels op te ruimen. Als je deze in de oven laat liggen, dan zullen deze de volgende keer aanbranden in de oven of eventueel aankoeken. En ze dan opruimen is geen pretje. Voor het verwijderen kun je een kruimeldief of een handveger gebruiken of gewoon een doekje.

De oven schoonmaken met schoonmaakmiddelen

Aangekoekte resten en hardnekkige vlekken zijn vaak wat lastiger schoon te maken. Die kun je niet altijd schoon krijgen met water en met een sponsje. Vaak heb je schoonmaakmiddelen hiervoor nodig. Gebruik bijvoorbeeld een vaatwastablet. Hiermee is het niet nodig om eindeloos te schrobben, maar kun je het in een bakje in de oven laten staan terwijl je de oven even opwarmt. Vervolgens kun je het geheel afvegen met een doek.

Azijn en soda zijn ook wonderbaarlijke middelen om de oven mee schoon te maken. Beiden kun je in de oven laten intrekken, op het glas en in de oven zelf, om het vervolgens makkelijk af te vegen. Dit geldt niet alleen voor de oven, maar ook magnetron reinigen gaat op dezelfde manier.

De oven schoonmaken met natuurlijke producten

Citroen is een natuurlijk product dat er niet alleen voor zorgt dat nare geurtjes verdwijnen, maar het is ook goed te gebruiken als schoonmaakmiddel. Zo maakt het de oven of de magnetron vetvrij. Het is ook niet verwonderlijk dat citroen altijd wordt toegevoegd aan schoonmaakmiddelen. Wat je ook kunt doen, is een citroen in partjes snijden en deze in een bakje gedurende tien minuten in een verhitte oven plaatsen. Het citroensap verdampt en vervolgens poets je het vuil makkelijk van de wanden met een vochtige doek.

Een ander wondermiddel dat vaak wordt gebruikt  is azijn. Azijn is vrij zuur. Je lost het middel op in een voorverwarmde oven en de verdamping zorgt ervoor dat het azijn op de wanden terechtkomt. Dit is vervolgens makkelijk schoon te maken met een schone doek. Dit laat zien dat azijn meerdere functies heeft bij het schoonmaken. Ook bij het schoonmaken van de badkamer heeft azijn een belangrijke functie tegen het kalk.

Zorg er altijd voor dat je de oven meteen schoonmaakt na gebruik. Dit zorgt ervoor dat het vuil geen kans heeft om aan te branden of aan te koeken de volgende keer dat je de oven in gebruik neemt. Neem ook alle onderdelen uit de oven, zodat je deze ook goed kunt reinigen. Onderdelen zoals ovenplaten en roosters kunnen eventueel weken in een sopje of in de vaatwasser. Ook de ruiten van de oven of van de magnetron worden vaak vergeten. Deze kun je met wat water en eventueel wat zeep afnemen.

You May Also Like

De verschillende mogelijkheden van isolatie

Beddengoed Trends voor Dit Seizoen

Hoe richt je je eetkamer in?

Maak je keuken jouw droomkeuken