De ingrediënten van een industrieel interieur

Zoals de naam het natuurlijk al zegt, is een industrieel interieur gebaseerd op de uitstraling van oude fabrieksgebouwen. Een woonruimte met industriële inrichting oogt dan ook stoer, robuust en vintage tegelijk.

Onbewerkte materialen en sobere kleuren

Bij de inrichting van je interieur ga meestal heel erg je best doen om de dingen netjes af te werken. Voor een industriële look mogen nu net wat meer dingen worden blootgelegd. Maak gerust de ruwe ondergrond als vloer weer zichtbaar. Stop de kabels van lampen niet angstvallig weg. Laat die stoere oude balken weer in hun volle glorie zien. Bakstenen muren en betonnen pijlers zijn alleen maar een plus in deze stijl van inrichting. Als je bovendien ook nog de ruimte vindt voor een stalen of houten schuifdeur waarmee je een grote kamer in twee kan scheiden, dan is dat helemaal geweldig. Ook qua kleur mag het in dit interieur heel sober zijn en stoer. Denk dan vooral aan bruin, zwart, grijs en staalblauw als basiskleuren.

Het hoeft niet saai en koel te zijn

Industrieel en sober hoeft zeker geen synoniem te zijn voor koud en hard. Er bestaat immers ook zoiets als een landelijk industrieel interieur. Hier kan je de eenvoudige basiskleuren bijvoorbeeld in balans brengen met warme houten meubels. Hier en daar een kussentje of een kleed gebruiken in een niet al té bonte kleurencombinaties kan de landelijkheid accentueren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zacht schapenvelletje op de leuning van je cognackleurige lederen fauteuil. Of helemaal hip als vloerkleed industrieel interieur: een koeienhuid onder de salontafel. Er zijn genoeg tips voor een leuk industrieel interieur. Een eerder strakke open haard of een ouderwetse kachel maken de warme sfeer helemaal af. Tenzij je er natuurlijk ook graag nog wat planten bij combineert. Kies in dit geval voor een plantensoort met grotere bladeren zoals een Sansevieria of een cactus met grote stekels.

De juiste lamp voor het warmste licht

In een industrieel interieur is het niet zelden de opvallende verlichting die alle aandacht meteen naar zich toetrekt. Bij voorkeur metalen, opengewerkte of glazen hanglampen boven bijvoorbeeld een grote stalen tafel. Deze lampen laten heel duidelijk de lichtbron zien en doen die daarmee dus alle eer aan. Maar, het licht kan ook nog van elders komen. Kan je een oude fabriekslamp op een driepoot op de kop tikken. Hiermee heb je meteen dé eyecatcher om een van de hoeken van je kamer letterlijk mee in het licht te zetten.

Comfort en robuust gaan hand in hand

Natuurlijk moet ook in de industriële woonkamer een stoel in de eerste plaats lekker zitten. Dat betekent echter niet dat je dat comfort niet met robuuste industrialiteit kan combineren. Kies bijvoorbeeld voor een zachte lederen zitting met daaronder metalen poten. Je kan die poten opschuren of ze juist in de zwarte verf zetten. En vind je dat de warme houtlook van je kast toch nog wat fabrieksgevoel kan gebruiken, laat dan de sloten en de hendels vooral goed zichtbaar. Nee die hoeven zeker niet te glimmen. Wat je in een industrieel interieur immers nooit mag vergeten: hoe meer onbewerkte materialen, hoe completer de look.

You May Also Like

Hoe richt je je eetkamer in?

Welke karakteristieke decoratie past bij jou?

Slimme oplossingen voor in de hal

Kleine hal: ideeën voor een praktische inrichting