De gevaren van uitstel: een dierenplaag snel aanpakken!

Sommige dierplagen zijn niet alleen vervelend, maar zijn zelfs behoorlijk gevaarlijk. Ze kunnen een allergische reactie of een pijnlijke steek of beet veroorzaken. Sommige dieren of insecten, zoals ratten, kunnen zelfs gevaarlijke ziekten op mensen overdragen. Houtworm plagen kunnen grote materiële schade veroorzaken. We zien de symptomen van dit soort plagen vaak over het hoofd. Maar deze achtervolgen ons vaak als een soort boemerang. Hieronder kun je lezen waarom ook jij dit in je huis maar beter vroeg moet aanpakken.

Allergieën

De meeste soorten knaagdieren en insecten kunnen ernstige allergieën veroorzaken. Ze kunnen bijvoorbeeld een ademhalingsstoornis veroorzaken, of de longen behoorlijk irriteren. Alleen hun aanwezigheid in een pand of ventilatiesystemen zal al gezondheidscomplicaties veroorzaken. Hier zijn enkele plagen die een belangrijke bijdrage aan allergieën en astma leveren:

 • Muizen laten vuiligheid en huidschilfers achter die allergieën veroorzaken. Je inhaleert deze gasvormige deeltjes, die vervolgens daaraan samenhangende allergieën veroorzaken.
 • Kakkerlakken laten uitwerpselen achter. Maar hun spuug, poep en zelfs rotte kadavers, zullen allergieën veroorzaken.
 • Huisstofmijten eten dode huidcellen op en nemen water uit de lucht in een gebouw op. De daaruit voortvloeiende xeroten en huisstofmijt afval kunnen flinke allergieën veroorzaken.

Infecties

Vooral de plagen van knaagdieren zijn voor het overbrengen van infecties en ziekten verantwoordelijk. Knaagdieren brengen het grootste deel van hun tijd immers in vervuilde gebieden door, zoals leidingen en riolen. Ze nemen de eventueel aanwezige ziektekiemen op hun rug mee. Als ze vrij door jouw pand bewegen, dan vergroten ze de kans dat je ziek wordt. Je kunt al deze knaagdier infecties beperken door de knaagdieren te vangen of te doden. 

Knaagdieren brengen nog steeds een verscheidenheid aan virussen over. Muizen kunnen bijvoorbeeld het hantavirus overdragen. Knaagdieren dragen bovendien darmbacteriën bij zich, die voedsel, kookgerei en ruimtes kunnen besmetten. Ook ongedierte zoals kakkerlakken, spinnen en mieren kunnen niet alleen jouw eigendommen beschadigen, maar ook infecties verspreiden. 

De beste manier om van dit ongedierte af te komen, is door de ongediertebestrijdingsdienst te bellen. In het geval van een duivenplaag, is het aan te raden om zelf eenvoudig duivenpinnen te installeren. De verspreiding van vogelpoep is niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar ook funest voor het exterieur van je huis. 

Preventie en bestrijding

Maar voordat jij met een ongediertebestrijdingsdienst contact opneemt. Probeer dan eerst de volgende ongediertebestrijding tips om het ongedierte af te weren en jouw pand schoon en ziektevrij te houden.

 • Houd de keuken schoon
 • Houd de badkamer en toiletruimte schoon
 • Repareer lekkende leidingen en laat geen water ophopen
 • Bewaar groenten en fruit niet te lang
 • Bewaar voedsel in afgesloten plastic of glazen containers
 • Gooi regelmatig afval, zoals stapels kranten, tijdschriften of karton weg
 • Onderhoud je tuin
 • Dicht scheuren en spleten rond bijvoorbeeld kasten of plinten
 • Bevestig horren op de ramen en maak gebruik van tochtstrips
 • Gooi de dingen weg die je niet nodig hebt

Gebruik daarnaast de mogelijke doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen veilig en correct. Als jij in zorgwekkende gevallen een specialist inhuurt om ongedierte te bestrijden. Vraag deze dan om de oorzaak van het probleem te vinden en te verhelpen voordat jij mogelijk pesticiden toepast.

Hoe jij een ongedierte of dierenplaag probleem veilig kunt oplossen? Nou, net zoals bij bijna alles het geval is, voorkomen is beter dan genezen. Maar heb je een dierplaag, pak hem dat zo vroeg mogelijk aan, want anders pakt dit ongedierte jou aan!

You May Also Like

Veiligheid in huis: hoe zorg je voor een gezonde en veilige woonomgeving

De verschillende mogelijkheden van isolatie

Beddengoed Trends voor Dit Seizoen

Maak je keuken jouw droomkeuken