Creëer meer licht in je huis met een lichtkoepel

Een uitbreiding van jouw huis geeft je woning natuurlijk niet alleen meer ruimte maar vaak ook meer lucht. Wel is het hier belangrijk om te kijken naar de lichtinval van het natuurlijk licht in jouw woonruimte. Een lichtkoepel kan hiervoor een prima aanvulling zijn. Zo’n lichtkoepel kan zelfs jouw geheime wapen zijn om je woonruimtes op een bijzondere manier op te fleuren en in sommige gevallen de ventilatie in jouw hele huis te verbeteren.

Een heel slimme manier om je kamers aan meer licht te helpen

Eén van de beste feiten over deze lichtkoepels is dat ze drie keer meer licht binnenlaten dan een standaard raam. Dit betekent dat jij, zelfs als het buiten somber weer is, de hoeveelheid natuurlijk licht in jouw nieuwe aanbouw maximaliseert. Want ze zijn immers naar boven gericht, daar waar de zon zich ook bevindt. Afhankelijk van de grootte van jouw nieuwe ruimte, plus waar deze zich precies bevindt, is er bijna altijd wel een lichtkoepel te vinden die past.

Een lichtkoepel brengt tevens meer consistent licht binnen dan de meeste andere raamtypes, omdat een lichtkoepel minder snel door buitenobjecten overschaduwd wordt. Zelfs het zonlicht dat door de wolken weerkaatst wordt, komt zo ook rechtstreeks het huis binnen. Daardoor zijn ze evenzo geweldig voor het creëren van extra licht in ruimtes zoals een woonkamer of keuken. Want dat is waar jij echt op zoek bent naar ultiem verlichte kamer om er zo veel tijd met al jouw vrienden en familie door te brengen. Daarnaast is er overigens ook nog een wel heel bijzondere lichtkoepel: de zonnetunnel.

Wat is een zonnetunnel en hoe werkt het?

In een woonruimte alwaar het zonlicht niet direct via het plafond naar binnen kan komen is een zonnetunnel (ook wel een zonnelichttunnel of licht tube genoemd) ideaal. Het leidt het zonlicht van jouw dak dan namelijk door een sterk reflecterende buis naar de kamer eronder. Dankzij een zonnetunnel kunnen delen van jouw huis nu wel met heel fijn natuurlijk licht belicht worden. Onthoud echter, dat hoewel deze zonnetunnels de hele dag licht door kunnen laten, ze afhankelijk van de positionering op jouw huis, jou op de verschillende tijdstippen van de dag meer geconcentreerd licht kunnen verstrekken.

De positie van een zonnetunnel en haar lichtverspreiding

De zonnetunnels op het noorden hebben over het algemeen een kouder, meer neutraal licht gedurende de dag, aangezien ze veelal uit de buurt van direct zonlicht zijn. Je zult hierbij evenzo merken dat het licht ‘s ochtends het helderst is.

Zonnetunnels die op het oosten gericht zijn verspreiden ‘s ochtends het helderste licht, maar weinig zonlicht later op de dag. De ruimtes die van een op het zuiden gerichte zonnetunnel gebruik maken profiteren daarentegen de hele dag van flink wat warm licht.

Als laatste bieden de zonnetunnels op het westen een prachtig warm licht en zijn alsook bijzonder handig om ervoor te zorgen dat er zelfs ‘s avonds nog zoveel mogelijk natuurlijk licht binnenvalt.

You May Also Like

Beddengoed Trends voor Dit Seizoen

Maak je keuken jouw droomkeuken

Verschillende soorten tuintafels

Tover jouw woonkamer om tot een droomruimte